Materiaaleja kouluvierailuille

Onko koulussasi oppilasryhmiä, jotka haluaisivat vierailla eteläpohjalaisella maatilalla? Haluatko näyttää oppilaille mitä sika syö, miten lehmän lypsy tapahtuu tai kuinka iso traktori onkaan? Se on mahdollista ja onnistuu myös etäyhteydellä lähtemättä koulusta mihinkään. 

Maatalousyritysten toimintaan ja päivittäisiin töihin pääsee halutessaan tutustumaan. Vierailujen myötä näkee ja oppii paljon uutta kotimaisesta ruoantuotannosta.

Monella tilalla on esittelyhuone, ”showroom”, jonka kautta pääsee katsomaan eläimiä turvallisesti ja hygieenisesti ikkunan takaa. Nykyajan maatiloilla on korkea hygieniasuojaus. Se tarkoittaa, että tilalla pääsee käymään vain rajoitetulla alueella ja vierailijoilla on oltava kenkäsuojat ja haalarit. Tila järjestää suojavaatteet osallistujille.

Oppilaat pääsevät vierailuilla mukaan mm. eläinten pariin, traktorin kyytiin tai lypsylle, lähemmäs kaikkea, mihin perinteisellä tilavierailulla ei välttämättä pääse käymään. Maatilan väki kertoo omasta työstään maatalousyrittäjänä, eläinten hoidosta ja ruokinnasta ja tilan arjesta. Kukin tila tekee vierailusta omanlaisensa. Vierailuja voi tehdä useampiakin; vaikkapa yksi vierailu sikatilalle, yksi lypsykarjatilalle ja yksi vuohitilalle.

Lapset ovat pitäneet varsinkin siitä, kun tilalla on ollut vierailun aikana myös tekemistä ja he ovat päässeet näkemään erilaisia eläimiä. Järjestely tilan kanssa oli helppoa ja MTK auttoi löytämään paikan sekä avusti järjestelyissä.

MTK maksaa kuljetuksen maatilalle. Kysy lisää paikallisesta MTK-yhdistyksestä ja suunnitellaan mukava vierailupäivä yhdessä!

Katariina Sironen

Järjestöagrologi

Sosiaalipolitiikka, hyvinvointiasiat ja kuluttajatyö. Yhdistysten yhteyshenkilö.

040 35 25 115, katariina.sironen@mtk.fi


Jo yli 30 000 kasiluokkalaista on kokkaillut herkullisia aterioita MTK-yhdistysten toimittamista raaka-aineista.

MTK on tehnyt Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmallin kahdeksasluokkalaisille. Mallin tavoitteena on lisätä nuorten kiinnostusta ruoanvalmistukseen sekä parantaa heidän ruoanvalmistustaitojaan. Samalla malli tutustuttaa oppilaat suomalaiseen ruokaan ja ruuantuottajiin. 

MTK:n Kokkaa kotimaista -ruokakasvatusmalli on tehty kotitalousopettajile helpoksi toteuttaa. Paikallinen MTK-yhdistys toimittaa ruokakasvatusmallin materiaalin, hankkii kotimaisia raaka-aineita ja vie ruokakassin kotitalousopettajalle. Kokkaamisesta ja herkuttelusta huolehtivat opettajat ja oppilaat. 

Kokkaa kotimaista -materiaali sisältää

  • Ruokakassi kotimaisista raaka-aineista. Sisältää raaka-aineet sekä pää- että jälkiruokaan. 
  • Oppitunnin aluksi pidettävä teoriaosuus suomalaisesta ruuantuotannosta (noin 30 minuuttia, Moodle).
  • Kahoot-tietovisa opiskeltujen asioiden kertaamiseen (Moodle).
  • Reseptit kahteen pääruokaan ja yhteen jälkiruokaan. 
  • Oppilaille jaettavat reseptivihkoset (myös sähköinen tulostusasemoitu versio). 
  • Sähköinen Opettajan opas linkkeineen. 

Kampanjamateriaali löytyy MSL:n verkko-opistosta. Pääset sinne tästä. 

Kampanja- aika on syyslukukauden 2024 alusta helmikuun 2025 loppuun, eli 8.8.2024- 28.2.2025. Kampanjaan voi paikallisesti osallistua milloin vain ko. aika välillä. Liity MTK-aktiiveille ja opettajille tarkoitetulle Kokkaa kotimaista sähköpostilistalle tästä.

MTK-Säätiö ja Maaseudun Sivistysliitto (MSL) ovat mahdollistaneet kampanjan toteutuksen.