Tiedätkö, mikä on fingaani -ruokavalio? - MTK-Etelä-Pohjanmaa
Artikkeli – Maatalous ja suomalainen ruoka
Tiedätkö, mikä on fingaani -ruokavalio?
22.12.2025
Oletko ruokakaupassa se henkilö, joka kääntää pakkauksen ympäri etsiessään mistä raaka-aine on peräisin ja missä tuote on valmistettu? Tai se jonka sydän sykkii suomalaiselle kauralle ja lähitilan maidolle, saatat olla fingaani tietämättäsi!
Fingaani nimittäin noudattaa fingaanista ruokavaliota, jonka keskiössä on suomalainen ruoka.
Termi sai alkunsa maaseutunuorten parissa, ja se on saanut inspiraationsa Ahvenanmaan "axgaaneista" (maakoodi AX).
Fingaanisuus on ruokavalion sijaan pikemminkin arvovalinta.
Se tarkoittaa, että:
- Valitset aina suomalaisen vaihtoehdon (ja kysyt mikäli sellaista ei ole näköpiirissä)
- Suosit sesonkiruokaa, joka kasvaa lähelläsi
- Arvostat ruoan alkuperän läpinäkyvyyttä.
- Huom: Fingaani ei välttämättä kieltäydy kaikesta ulkomaisesta (kuten kahvista tai mausteista), mutta perusraaka-aineissa kotimaisuus on aina ehdoton ykkönen.
Miksi kannattaa ryhtyä fingaaniksi?
Jos joku kysyy, onko sillä todella merkitystä, tuleeko porkkana (tai muu ruoka-aine) Suomesta vai kauempaa. Vastaus on ehdoton kyllä – ja tässä on kolme painavaa syytä:
1. Tuet suomalaista työtä ja elinvoimaista maaseutua
Jokainen ostamasi suomalainen tuote on suora tuki oman maan viljelijälle, tuottajalle ja elintarviketyöntekijälle. Ruoka-ala työllistää Suomessa yli 300 000 ihmistä. Kun valitset suomalaista, varmistat, että pellot pysyvät viljeltyinä ja ammattitaito säilyy maassamme.
2. Turvallisuus ja huoltovarmuus
Suomalainen ruoka on maailman puhtaimpien joukossa. Meillä valvonta on tiukkaa, antibiootit, kasvinsuojelujäämät ja salmonella loistavat poissaolollaan ja vesi on puhdasta. Lisäksi kotimainen tuotanto on elintärkeää huoltovarmuuden kannalta: poikkeusoloissa on välttämätöntä, että pystymme ruokkimaan itsemme omalla maallamme kasvaneella ruoalla.
3. Ympäristö ja tuoreus
Fingaanin lautasella matkakilometrit jäävät vähiin. Lyhyet kuljetusmatkat tarkoittavat pienempiä päästöjä ja tuoreempia raaka-aineita. Esimerkiksi suomalainen rouskuva omena tai kesäyön auringossa kypsynyt herne on maultaan ja ravintoarvoiltaan aivan omaa luokkaansa verrattuna viikkoja matkanneisiin versioihin.
Miten aloittaa fingaaninen elämäntapa?
Fingaaniksi ryhtyminen on helppoa:
- Etsi merkkejä: Hyvää Suomesta -tunnus ja Sirkkalehti -merkki ovat parhaita ystäviäsi.
- Kysy ravintolassa: Uskalla kysyä lihan, kasvisten ja maitotuotteiden alkuperää. Kysyntä luo tarjontaa!
- Kokeile uutta: Korvaa esim. riisi kotimaisella perunalla sekä kauralla tai ohralla, valitse pastahyllystä suomalainen tuote.
Fingaanisuus on tekoja suomalaisen luonnon, terveyden ja tulevaisuuden puolesta – yksi suupala kerrallaan.