Takaisin Viljelijät kokoontuivat Reiluuta tuottajaa -tapahtumaan Seinäjoelle

Ajankohtaista

Viljelijät kokoontuivat Reiluuta tuottajaa -tapahtumaan Seinäjoelle

25.03.2024

Pääteemana viljelijäkokouksessa oli ruokaketjun tulonjaon epätasapaino tuottajan ja kaupan välillä.

Tapahtumaan osallistuttiin myös traktoreilla ympäri maakuntaa. Peräkärryjen laidoissa ja traktorien takaikkunoilla nähtiin erilaisia iskulauseita.
Tapahtumaan osallistuttiin myös traktoreilla ympäri maakuntaa. Peräkärryjen laidoissa ja traktorien takaikkunoilla nähtiin erilaisia iskulauseita.

Seinäjoella Ravikeskuksessa lauantaina 23.3. järjestetty Reiluuta tuottajaa -viljelijäkokoukseen osallistui arvioiden mukaan lähemmäs 200 henkeä ja paikalle tultiin traktoreilla eri puolilta maakuntaa 43 traktorin voimin.

Viljelijäkokous oli osa valtakunnallista Ruokamarssi-kampanjaa. Aiemmin samalla viikolla järjestettiin alueellinen tapahtuma myös Kuopiossa ja Ylivieskassa.

Pääteemana viljelijäkokouksessa oli ruokaketjun tulonjaon epätasapaino tuottajan ja kaupan välillä. Hallitusta muistutettiin, että nyt olisi oikea aika laittaa hallitusohjelmassa olevat alkutuotannon hyväksi tehdyt kirjaukset käytäntöön. Ala ei myöskään kestä lisäleikkauksia eikä -kustannuksia.

Viljelijäkokouksessa puhujina olivat MTK-Etelä-Pohjanmaan puheenjohtaja Timo Kankaanpää, MTK:n keskusliiton 2. puheenjohtaja Tero Lahti sekä liiton toiminnanjohtaja Yrjö Ojaniemi.

Ruokapaneelissa olivat keskustelemassa Minimani Oy:n kaupallinen johtaja Jani Havisto ja Kokkolan Halpa Halli Oy:n tuoretuotteiden tuoteryhmäpäällikkö Kimmo Backman. Lisäksi mukana olivat kansanedustaja Juha Mäenpää sekä MTK:n 2. puheenjohtaja Tero Lahti. Myös yleisöllä oli mahdollisuus osallistua paneeliin vaihtuvalla paikalla. Paneelin juonsi Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila.

Niin Kimmo Backman kuin Tero Lahtikin toivat esiin, että kaupan ylivallan murtamiseen ruokavienti voisi olla yksi mahdollisuus. Tuottajien puheenvuoroissa tuotiin esiin, voisiko ostajien määrää lisätä kaupan ”pakkopilkkomisella”. Tämä lisäisi aitoa kilpailua ostajien kesken.

Yleisö kannusti taputuksin hyviä kommentteja ja sellaiset sai esimerkiksi Jani Havisto sanoessaan, että Minimanilla ei ole omaa elintarviketuontia ulkomailta maidon ja lihan osalta eikä heillä ole kaupan omia tuotemerkkejä (private label) käytössä lainkaan.

Tilaisuus sai hyvän vastaanoton, mutta tarvittaessa jäsenkunnasta löytyy valmiutta järeämpiinkin toimiin!