Takaisin MTK-Järviseutu aloittaa toimintansa 1.1.2024

Tiedote

MTK-Järviseutu aloittaa toimintansa 1.1.2024

11.12.2023

Evijärven, Lappajärven ja Vimpelin MTK-yhdistykset ovat päättäneet yhdistää voimansa ja perustaa MTK-Järviseudun 1.1.2024 alkaen. Jokainen MTK-yhdistys on käsitellyt asian kokouksissaan sääntöjen mukaisesti kahdesti vuoden 2023 aikana, ensin keväällä ja toisen kerran syksyllä.

Tulevan MTK-Järviseudun väkeä 28.11.2023
Tulevan MTK-Järviseudun väkeä 28.11.2023

MTK-Järviseutu ry:n ensimmäisenä puheenjohtajana aloittaa Kimmo Ahopelto, joka on toiminut Lappajärven yhdistyksessä puheenjohtajana. Varapuheenjohtajana aloittaa evijärveläinen Mikko Saarijärvi. MTK-Järviseudun johtokunta valitsee sihteerin, jäsensihteerin ja rahastonhoitajan ensimmäisessä virallisessa kokouksessa loppiaisen jälkeen.

Käytännössä muutos tehdään niin, että MTK-Evijärvi ja MTK-Vimpeli lopettavat toimintansa ja yhdistyvät MTK-Lappajärveen. MTK-Järviseudun jäsenmäärä tulee olemaan noin 800 jäsentä, tavoitteena on saada lisää jäseniä. Jokaisesta yhdistyksestä on neljä edustajaa MTK-Järviseudun johtokunnassa.

Muutoksen taustat

Yhdistymistä on käsitelty yhdistyksien puheenjohtajien ja sihteerien kesken. Yhdistykset laativat aiesopimuksen, johon he saivat apua MTK:n juristi Vesa Malilalta. Muutos lähti liikkeelle kaksi vuotta sitten yksittäisten keskustelujen kimmokkeesta.

Evijärven yhdistyksen väistyvä puheenjohtaja Janne Koskimäki ei jatka uudessa johtokunnassa.

”Halusimme aiempaa leveämmät hartiat toimintaamme. Näimme usean yhdistyksen ylläpitämisen turhan byrokraattisena ja myös taloudenpito tulee olemaan helpompaa näin”, Janne sanoo.

”Yhteiselo on aina sujunut näiden yhdistysten kesken ja olemme pitäneet yhteisiä kokouksia silloin tällöin”, hän jatkaa.

Samoilla linjoilla on tuleva puheenjohtaja Kimmo Ahopelto.

”Olemme käyneet paikallisesti keskusteluita rivijäsenten kanssa ja yksimielisyys asiassa on ollut vahvaa”, hän kertoo.

Kimmon mukaan yhdistymisellä pyritään taklaamaan haasteita, joita jäsenistön ikääntyminen ja vähäinen osallistujakunta on aiheuttanut.

”Haluamme aktivoida jäseniä ja saada elinvoimaa toimintaan”, hän jatkaa.

MTK-Vimpelin puheenjohtaja Juha Kamppila jatkaa MTK-Järviseudun johtokunnassa. ”Lähdimme Vimpelistä mukaan siksi, että toiminta pysyisi yllä. Vimpeli on näistä kolmesta yhdistyksestä jäsenmäärältään pienin.”

Jäsenasiat

Yhdistyminen ei vaadi jäseniltä toimenpiteitä. Johtokunta on hyväksynyt jäsenet, joten he siirtyvät automaattisesti uuden yhdistyksen nimen alle. Jäseniltä ei poisteta mitään ja samat jäsenedut jatkuvat.

MTK Järviseudun jäsenmaksu tulee olemaan 40 euroa.

”Jos joku ei hyväksy muutosta, siitä pitää ilmoittaa jäsensihteerille”, Kimmo sanoo.

Hän muistuttaa, että myös muut yhdistykset voivat halutessaan liittyä MTK-Järviseutuun.

Kaiken kaikkiaan MTK-Järviseudun väki suhtautuu positiivisin mielin tulevaan.

Järviseudulla tulee olemaan innostunut johtokunta.”

 

MTK (keskusliitto), MTK-liitot (tuottajaliitot), MTK-yhdistykset (tuottajayhdistykset) ja Metsänhoitoyhdistykset muodostavat yhdessä MTK-etujärjestön, joka toimii paikallisella, alueellisella, valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla. Etelä-Pohjanmaan alueella toimii Järviseudun yhdistymisen jälkeen 30 paikallista MTK-yhdistystä. Nämä yhdistykset ovat MTK-Etelä-Pohjanmaan jäseniä. MTK:n Keskusliitossa jäsenenä on 14 MTK-liittoa, 52 metsänhoitoyhdistystä ja 4 maa- ja metsätalouden yhteisöjäsentä. Paikalliset MTK-yhdistykset ovat itsenäisiä rekisteröityjä yhdistyksiä ja päättävät itsenäisesti asioistaan yhdistyksen sääntöjen mukaisesti.

 

Lisätietoa:

Kimmo Ahopelto, 040 749 8770

Janne Koskimäki, 040 501 9675

Juha Kamppila, 040 5288502