Takaisin MTK-EP antanut lausunnon luonnonvara-alalle kohtuuttomasta ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistuksesta

Ajankohtaista

MTK-EP antanut lausunnon luonnonvara-alalle kohtuuttomasta ammatillisen koulutuksen rahoitusuudistuksesta

19.06.2024

Uudistuksen tavoitteena on yksinkertaistaa rahoitusjärjestelmää ja painottaa tuloksellisuutta, mutta MTK-EP muistuttaa, että luonnonvara-alalla on jo nyt pulaa osaavista työntekijöistä ja lähivuosina merkittävä määrä työntekijöitä eläköityy.

Ammatillisen koulutuksen rahoitusta ollaan uudistamassa. Tavoitteena on yksinkertaistaa rahoitusjärjestelmää ja painottaa tuloksellisuutta. Ammatillisen koulutuksen kustannuskorien sijoittelu uhkaa kuitenkin maa- ja metsätalouden koulutuksen järjestämisen edellytyksiä.

MTK-Etelä-Pohjanmaa on antanut asiasta lausunnon.

MTK-EP tuo lausunnossaan esiin, että maa-, puutarha- ja metsätaloussektorilla on jo nyt pulaa osaavista työntekijöistä. Lähivuosina luonnonvara-alalta eläköityy myös merkittävä määrä henkilöitä, joten alan koulutuksen edellytyksistä huolehtiminen on tärkeää. MTK-EP muistuttaa, että hallitusohjelman kirjauksien mukaan huoltovarmuuskriittisten alojen koulutus tulee turvata.

Luonnonvara-alan koulutuksenjärjestäjille asetusmuutos eri luonnonvara-alan kustannusten kohdentamisesta ja niiden rahoituksesta on kohtuuton. Luonnonvara-alalle oppilaitoksille rahoitusmuutos aiheuttaa noin rahoitusleikkauksen 20–27 % siinäkin tapauksessa, että kaikki opiskelijapaikat täyttyvät ja kaikki opiskelijat valmistuvat.

Lisätietoja:

Yrjö Ojaniemi
Toiminnanjohtaja
+358 40 5200258
yrjo.ojaniemi@mtk.fi