Takaisin Maaseutunuoret ja virkakunta kohtasivat: Keskustelussa maatalouden digitaalisuus, tulevaisuus ja tuet

Uutinen

Maaseutunuoret ja virkakunta kohtasivat: Keskustelussa maatalouden digitaalisuus, tulevaisuus ja tuet

02.02.2024

”Maatalousyrittäminen on kestävyyslaji. Nuorina tuottajina teillä iso mahdollisuus vaikuttaa, puolustakaa ylpeinä suomalaista ruuantuotantoa”, totesi Ruokaviraston Ylijohtaja Matti Puolimatka maaseutunuorten, Ruokaviraston ja Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen tapaamisessa 1.2.

Keskustelua käytiin muun muassa maatalousyrittäjän turvaverkoista, tukien hakemisesta ja syysilmoituksen tekemisestä. Esiin tulivat myös aloitustukimäärien vähyys ja rakennetukilainsäädännön haasteet. Maaseutunuoret saivat esittää omia kysymyksiään suoraan virkakunnalle.

Maatalous on yksi nopeimmin digitalisoituvista aloista. Yksikönjohtaja Piia Ylikoski Ruokavirastosta kertoi Vipu-mobiilista. Hän kertoi olevan tärkeää, että sovellus on puhelimessa ja sitä käyttää. "Kun lohkolla tekee toimenpiteitä, esimerkiksi niittää, kannattaa kirjautua Vipu-mobiiliin ja napata siitä kuva. Näin se on aikaan ja paikkaan sidottu ja jää varmasti talteen", hän sanoi.

ELY:n Valvontapäällikkö Harri Väisänen kertoi monitoroinnista lukuina Etelä-Pohjanmaalla. Lisäksi hän kertoi elintarvikeketjun valvonnasta, esimerkiksi siemenkaupan markkinavalvonnasta sekä eläinten tunnistamisen ja rekisteröimisen valvonnasta. Hän kannusti maaseutunuoria hakemaan ELY-keskukseen harjoitteluun ja kesätöihin. 

ELY:n Kehittämispäällikkö Hanna Mäkimantila kertoi, että maatalouden investointeihin liittyen tulee paljon hakemuksia ELY-keskukselle. ”Meillä Etelä-Pohjanmaalla on vahvaa maatalouden ja maaseudun kehittämistoimintaa ja olemme vireä maakunta”, Mäkimantila totesi.

Maaseutunuoret kiittävät keskustelusta ja odottavat innolla tulevia tapaamisia!