MTK-Etelä-Pohjanmaan kevätkokous, puheenjohtajan avaussanat - MTK-Etelä-Pohjanmaa
Ajankohtaista
MTK-Etelä-Pohjanmaan kevätkokous, puheenjohtajan avaussanat
12.04.2025
Arvoisat kokousedustajat, kansainvälisen kaupan johtaja Thimjos Ninios, hyvä Etelä-Pohjalainen tuottajaväki.
Pari viikkoa sitten saimme suruviestin Jurvasta. Pitkään paikallisessa tuottajayhdistyksessä, niin sihteerinä kuin puheenjohtajana sekä viisi vuotta liittomme edustajana MTK:n valtuuskunnassa toiminut Reijo Haavisto nukkui pois. Muistamme hänet aikaansaapana ja valoisana persoonana, joka hoiti asioita vankkumattomalla asiantuntemuksella ja rakentavalla yhteistyöllä. Esitän liittomme puolesta lämpimän osanoton hänen omaisilleen. Pidämme nyt hiljaisen hetken hänen muistolleen….. Kiitos.
Hyvä kokousväki. Liian usein kuulee jäsenistöltämme kommentteja, miksi MTK ei tee mitään. Onko se todellakin niin? Otetaanpa tähän reilun kuukauden takainen uutinen Keski-Suomalaisesta; ”Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) on noussut Suomen aktiivisimmaksi lobbaajaksi, kun asiaa tarkastelee Avoimuusrekisteriin ilmoitettujen lobbausaiheiden määrällä. Edellisellä kaudella maan aktiivisin lobbaaja oli Suomen Yrittäjät. Se putosi nyt kolmanneksi. Kuntaliitto ylsi toiseksi. MTK kirjasi rekisteriin syksyltä 142 aihetta, Kuntaliitto 139 ja Suomen Yrittäjät 137. Yksi aihe voi pitää sisällään jopa kymmenen lobbauskertaa.” Tämä oli esillä monissa uutisvälineissä, kansanedustajiakin haastateltiin, ja monet heistä totesivat sen pitävän paikkansa. Tämän perusteella siis MTK tekee jotain.
Tällä viikolla kokoontui MTK:n valtuuskunta, jossa hyväksyttiin viime vuoden toimintakertomus. Siinä oli paljon asiaa vuoden varrelta, ja kertomuksen lopussa oli listattu annetut lausunnot, joita oli 153 kpl. Tänään meillä hyväksyntään tulevassa liittomme toimintakertomuksessa on mainittu 14 lausuntoa tai kirjelmää. Näiden lisäksi meidän 30 ja Suomen muut 272 tuottajayhdistystä, 50 metsänhoitoyhdistystä ja 13 muuta tuottajaliittoa ovat varmasti tehneet niin lausuntoja ja kirjelmiä, sekä muuta edunvalvontaa kukin tahoillaan. Unohtamatta Brysselin toimistoa, jossa viedään viestiämme Euroopan päättäjille lukuisissa tapaamisissa ja kokouksissa. Uusi komissio aloitti syksyllä toimintaansa ja useat komissaarit ovat jo käyneet vierailemassa suomessa. Tällä viikolla maatalouskomissaari Hansen, joka tutustui maamme maa- ja metsätalouteen sekä nuoriin tuottajiin Sysmässä. Mukana vierailulla oli myös ministeri Essayah. Tietoa ja viestiä jäsenistömme puolesta siis viedään joka päivä.
Arvoisat tuottajat. Edellä mainittujen tahojen lisäksi järjestössämme on reilut 250 000 jäsentä, jotka omilla tahoillaan tekevät merkittävääkin edunvalvontaa, kukin tyylillään. Vaikka ei kuuluisikaan yhdistysten tai liittojen luottamusorganisaatioon, työtä voi, ja täytyykin tehdä. Kuluttajatyö on varmasti luontevinta, kertoa tutuille miksi ostaa Suomalaista ruokaa. Näin vaalien alla tietenkin useat jäsenet muistuttelevat ehdokkaita elinkeinojemme tärkeydestä kuntataloudelle ja elinvoimalle. Eikö vaan? Tässä kohtaa on pakko nostaa esiin erittäin merkittävä edunvalvontatyö, jota meillä, täällä Etelä-Pohjanmaalla on tehty. Koskenojan tila, Vuorelan Liisa on tehnyt koululaisten kanssa työtä jo vuosien ajan. Tilalla on vieraillut useita ryhmiä tutustumassa maidontuotantoon fyysisesti, viimeksi eilen, mutta tietoa on välitetty myös etänä. Hiljattain järjestettiin kaksi Teams-vierailua, jossa Liisa suoraan ruokintapöydältä käsin kertoi yli tuhannelle oppilaalle samanaikaisesti, mistä se maito sinne kaupan hyllylle oikein tulee. Koska nykypäivän tietotekniikka tällaisen mahdollistaa, olisiko ajatusta kertoa samalla tavalla muistakin tuotantosuunnista. Näin oppilaat pääsevät esimerkiksi broilerhalliin ja sikalaan ilman tautivaaraa? Ja miksei vaikka traktorin tai metsäkoneen kyytiin? Eiköhän anneta Liisalle oikein raikuvat aplodit, sillä tämä oli aivan huikea suoritus. Jos joku täällä salissa nyt innostui ajatuksesta, niin yksin sitä ei tarvitse tehdä. Meillä on liitossa neljä ihan loistavaa ihmistä töissä, joilta saa apua tällaisen järjestämiseen, kokemusta kun nyt löytyy.
Tähän samaan aiheeseen liittyen täytyy todeta, että alueemme kansanedustajat tekivät alkuvuodesta toimenpidealoitteen eduskunnalle, jossa nostetaan esille huoli kansalaisten tietämättömyydestä ruoan tuotantoon. He esittävätkin siinä, että koululaisten maatila, ja metsävierailuja tultaisiin toteuttamaan maamme jokaisesta koulusta samaan tapaan, kuin nykyisin oppilaita tutustutetaan taiteeseen. Tässäkään aloitteessa liittomme panos ei ole ihan vähäinen.
Tässä oli vain muutamia esimerkkejä onnistumisistamme. Miksi siis jäsenemme ei näistä, ja monista muista teoistamme tiedä? Usein käy myös niin, kun järjestämme jonkin tapahtuman, ei jäsenet tule paikalle? Siinähän on kolme pointtia, jotka usein epäonnistuvat. Tiedotus, tiedotus ja tiedotus. Olen paljon puhunut viestinnästä ja tiedottamisesta, viimeksi keskiviikkona valtuuskunnassa. Tähän on kuitenkin panostettu viime vuosina paljon ja tällä hetkellä, jos jäsen haluaa tietoa töistämme ja teoistamme, sekä paljon muusta, sitä löytyy omasta taskusta. Viime kesänä lanseerattiin MTK Äppi, jonka jokainen jäsen voi ladata älypuhelimeensa, joka lähes jokaisella kulkee mukana kaiken aikaa. Tähän mennessä sen on ladannut vain, alle 15 000 jäsentä.
Sieltä löytyy meidän lausuntoja, uutisia ym. Ja mikä parasta, siellä on MTK Akatemian koulutuksia ja webinaareja vaikka millä mitalla. Viime aikoina on puhuttanut sosiaalinen ehdollisuus, tähänkin löytyy tietopaketti, jonka voi kuunnella vaikka navetalla tai traktorin hytissä peltorit päässä. Lisäksi samassa paketissa on markkinatietoa niin maatalouden kuin metsätalouden osalta, ja löytyypä sieltä Omametsän kautta jäsenen metsätiedotkin. Tietoa siis on, ja sitä saa, nykyään vielä erittäin helposti.
Heitän tähän loppuun haasteen. Tästä salista ei poistuta, ennen kuin tämä Äppi on ladattu. Ja jokainen vinkkaa siitä ennen kevään kylvöjä kaikille tutuille jäsenille. Otetaan tavoitteeksi, että jokaisella jäsenellämme tämä on ladattuna juhannukseen mennessä.
Ja tähän loppuun on todettava, että järjestörintamalla tulee olemaan vilkas ja mielenkiintoinen vuosi. Kehitystyö polkaistiin tammikuussa käyntiin ja sitä valmistellaan aina liittokokoukseen asti, joka pidetään Jyväskylässä 4-5-2.2027. Myös uuden puheenjohtajan valinta aiheuttaa tietynlaista säpinää, Marttilan Juhan keskiviikkona ilmoittaessa, ettei hae jatkoa 16 vuoden puheenjohtajuudelle.
Näillä sanoin, innolla kohti tulevaa kasvukautta ja elinkeinojemme sekä MTK:n kukoistavaa tulevaisuutta, vankalla ammattitaidolla ja -ylpeydellä, sekä lujalla yhteistyöllä.
Kokous on avattu.