null Naakkojen ja muiden haittalintujen jahtipäivä 1.8.2020

Tiedote

Naakkojen ja muiden haittalintujen jahtipäivä 1.8.2020

22.7.2020

Satakunnan ja Pohjanmaan maakuntien MTK-tuottajaliitot järjestävät lauantaina 1.8.2020 naakkojen sekä muiden haittalintujen jahtipäivän. Käytännön jahdit järjestetään yhteistyössä viljelijöiden ja paikallisten metsästäjien ja metsästysseurojen kanssa eri puolilla maakuntia.

Naakka on yleistynyt viime vuosina voimakkaasti. Samoin ovat isääntyneet sen maataloudelle
aiheuttamat vahingot ja haitat. Naakat rikkovat rehupaaleja, aiheuttavat satotappioita ja ulostavat tuotantotiloihin lisäten tautiriskiä. Naakkojen pesät tukkivat ilmastointiputkia ja savupiippuja. Satapäiset parvet voivat olla todellinen riesa. Viljelijöillä on huoli tilanteen kehityssuunnasta.

Haittojen vähentämiseksi ja tautiriskin pienentämiseksi tarvitaan aktiivista otetta kannan pienentämiseen. Naakkojen pyydystäminen ilman poikkeuslupakäytäntöä on ollut sallittua elokuusta 2018 lähtien lajikohtaisen suojelun päätyttyä.

MTK muistuttaa, että haittalintujen poistaminen on mahdollista myös rauhoitusaikana Riistakeskuksen poikkeusluvalla tai ilmoitusmenettelyn puitteissa. Tätä mahdollisuutta tulisi käyttää aktiivisesti alueilla missä on ongelma on erityisen merkittävä.

MTK toivoo viljelijöiden ja metsästäjien aktivoitumista vahinkolintujen, erityisesti naakan, vähentämiseksi. Yhteistyö on avainasemassa päivän toteuttamiseksi ja tuotantorakennusten läheisyydessä tapahtuvan metsästyksen mahdollistamiseksi. Naakka on älykäs nopeasti oppiva lintu, mikä tekee metsästyksestä vaikeaa. Jahtipäivän järjestämisellä tavoitellaan tehokasta naakkakannan pienentämistä.

Jahtipäivän järjestäminen on myös hyvä mahdollisuus parantaa maanomistajien ja metsästäjien keskusteluyhteyttä ja luoda toimivaa jatkuvaa yhteistyötä niin haittalintujen poiston kuin muunkin toiminnan osalta. Samalla voi tuoda esiin muita riistanhoitoon ja maanomistukseen säännöllisesti nousevia asioita, kuten peltoteillä ja pelloilla liikkuminen.

Naakkajahdin Facebook tapahtuman ja arvonnan löydät täältä.